Αρχείο για την κατηγορία

Για τη μουσική βιομηχανία, τα 623,000 αντίτυπα που πούλησε το άλμπουμ των «λίνκιν παρκ» «μίνιουτς του μιντνάιτ» την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του, συνιστά μία από τις λίγες ευχάριστες ειδήσεις του τελευταίου καιρού.

Δεν αρκεί όμως για να φτιάξει την κατάσταση.

Ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του άλμπουμ τον περασμένο Μάιο η εταιρεία των «λίνκιν παρκ», η «Ουόρνερ μιούζικ γκρουπ» ανακοίνωσε την απόλυση 400 εργαζομένων, ως συνέπεια της συνεχιζόμενης επί επταετία πτώσης στις πωλήσεις δίσκων.

Το πρώτο εξάμηνο του 2007 οι πωλήσεις έπεσαν άλλο ένα 16%.

Αντιμέτωπη με μία ποικιλία προβλημάτων, από τη γενικευμένη πειρατεία έως την αυξανόμενη προτίμηση των καταναλωτών για το «κατέβασμα» τραγουδιών από το διαδίκτυο (που αφήνει μικρό κέρδος), η δισκογραφία βυθίζεται σε μία κρίση άνευ προηγουμένου.

Οι μεγάλες εταιρείες αναζητούν απεγνωσμένα να αλλάξουν το επιχειρησιακό τους πρότυπο, πολλοί όμως αναρωτιούνται μήπως είναι ήδη πολύ αργά για κάτι τέτοιο.

«Η δισκογραφική βιομηχανία τελείωσε» αποφαίνεται ο Πίτερ Πατέρνο (Peter Paterno), ένας δικηγόρος ειδικευμένος στη μουσική βιομηχανία, που εκπροσωπεί τους «μετάλικα» και τον Δρα Ντρε (Dr Dre).

«Οι εταιρείες έχουν ένα σωρό ατού, που όμως δεν ξέρουν πώς να αξιοποιήσουν για να τους αποφέρουν χρήματα. Αυτό που έχουμε είναι μία βιομηχανία που ψυχομαχεί. Σε λίγο καιρό όλες οι μεγάλες εταιρείες του χώρου θα έχουν εξαφανιστεί», ισχυρίζεται ένας άλλος παράγοντας του χώρου, που προτιμά να κρατήσει την ανωνυμία του.

Οι Αμερικάνοι αγόρασαν 785 εκατομμύρια άλμπουμ το 2000, αλλά μόνο 588 το 2006. Κι αν οι αγορές εξ αποστάσεως δεν παύουν να αυξάνουν (φέτος 65% περισσότερες από ότι το 2005) (ενώ και οι πωλήσεις ήχων κινητών τηλεφώνων απέδωσαν άλλα 600 εκατομμύρια δολάρια), αυτές οι νέες πηγές εισοδήματος δεν αρκούν για να αναπληρώσουν τη χασούρα.

Από το 2003 στις ΗΠΑ έκλεισαν 2,300 δισκάδικα. Πέρσι η αλυσίδα δισκοπωλείων «τάουερ ρέκορντς» με 89 παραρτήματα και μερίδιο 2.5% της λιανικής πώλησης, αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο.

Σχεδόν το 65% των πωλήσεων γίνεται πλέον από μεγάλα σούπερ-μάρκετ του τύπου «ουολ-μαρτ» ή «μπεστ μπάι» που έχουν μικρότερη ποικιλία από τα εξειδικευμένα δισκοπωλεία και διστάζουν να προωθήσουν νέους καλλιτέχνες.

Δεν πάνε πολλά χρόνια που οι ιθύνοντες του χώρου πίστευαν ακόμα στη δύναμη της δισκογραφίας: «αυτοί οι τύποι έβλεπαν τις μεγάλες επιτυχίες σαν πανάκεια», μας επιβεβαιώνει ένας γνώστης της αγοράς. «Έβλεπαν πως η κατάσταση δεν ήταν καλή και χειροτέρευε συνέχεια, αλλά δεν είμαι σίγουρος πως διέθεταν τις ικανότητες να βρουν λύση στο πρόβλημα. Ελάχιστοι από αυτούς παρέμειναν στο χώρο έως σήμερα».

Οι νέοι ηγέτες μοιάζει να κατάλαβαν επιτέλους πως τα προβλήματά τους είναι δομικά: είναι προφανές πως το διαδίκτυο αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη τεχνολογική αλλαγή που γνώρισε ο κόσμος της μουσικής από τη δεκαετία του 1920 οπότε πέρασε από την παρτιτούρα στο φωνόγραφο.

«Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να συνειδητοποιήσουμε πως οι καιροί άλλαξαν», λέει ο Λίορ Κοέν (Lyor Cohen), διευθύνων σύμβουλος της «Ουόρνερ μιούζικ» στις ΗΠΑ.

Τον Ιούνιο η εταιρεία του έκλεισε μία συμφωνία με την ιστοσελίδα «λάλα» για να μπορούν οι επισκέπτες της να ακούν δωρεάν μουσικά αποσπάσματα από όλους σχεδόν τους δίσκους της εταιρείας -μία πρωτοβουλία που η «Ουόρνερ» ελπίζει πως θα προωθήσει εν συνεχεία τους πελάτες στο επί πληρωμή «κατέβασμα» των τραγουδιών.

Είναι μία μόνο από τις πρωτοβουλίες που ανάλαβαν τον τελευταίο καιρό οι μεγάλες εταιρείες του χώρου -που λίγα μόνο χρόνια πριν θα φάνταζαν αδιανόητες.

Τον Μάιο η «EMI» επέτρεψε στην «απλ» και την «άι τιουνς» να εμπορεύεται τα τραγούδια της χωρίς τον αντι-αντιγραφικό μηχανισμό που μέχρι πρόσφατα η μουσική βιομηχανία υπερασπιζόταν με νύχια και με δόντια. Όταν το «γιου τιουμπ» βάλθηκε να μεταδίδει βίντεο κλιπ χωρίς άδεια, οι τέσσερις μεγάλοι της δικογραφίας («ΕΜΙ», «σόνι», «Ουόρνερ» και «γιουνιβέρσαλ») προτίμησαν να διαπραγματευθούν με την ιστοσελίδα ένα μερίδιο από τα δικαιώματά τους αντί να εμπλακούν σε δικαστικό αγώνα εναντίον της.

Εξάλλου σήμερα οι εταιρείες κάνουν ό,τι μπορούν για να κλείσουν με τους καλλιτέχνες συμβόλαια που θα τους εξασφαλίζουν μερίδιο από τις περιοδείες τους, τις διαφημίσεις, κι όποια άλλα έσοδα έχουν οι καλλιτέχνες από δραστηριότητες παράλληλες με τη δισκογραφική τους παραγωγή. Αυτή η τάση εκνευρίζει ορισμένους καλλιτέχνες και τους μάνατζέρ τους.

Τι συνέβη όμως και πήγαν όλα τόσο στραβά στον παλιό καλό κόσμο της μουσικής βιομηχανίας;

«Την ευθύνη την έχουν οι ίδιες οι εταιρείες», εκτιμά ο Σάιμον Ράιτ (Simon Wright), διευθύνων σύμβουλος της «βέρτζιν εντερτέινμεντ» και διαχειριστής των καταστημάτων «βέρτζιν μέγκαστορς».

Ακόμα κι αν ορισμένες σημαντικές εξελίξεις διέφυγαν της προσοχής τους (όπως η σημασία του διαδικτύου και η επιτυχία των βιντεοπαιχνιδιών και των DVD), πολλοί πιστεύουν πως τα επτά τελευταία χρόνια ήταν για τις εταιρείες μια σειρά χαμένων ευκαιριών.

Η ανικανότητά τους να αντιμετωπίσουν ευθύς εξαρχής την πειρατεία και η σπουδή τους να εκστρατεύσουν εναντίον του «νάπστερ» αναφέρονται συχνά ως τα μεγάλα τους λάθη.

«Στη δικαστική τους διαμάχη με το “νάπστερ” πέταξαν από το παράθυρο δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων δολάρια. Τότε ήταν που υπέγραψαν τη θανατική τους καταδίκη», εκτιμά ο Τζεφ Κουάτνιτς (Jeff Kwatinetz), διευθύνων σύμβουλος της «δε φερμ» μιας εταιρείας νομικής εκπροσώπησης καλλιτεχνών. «Η μουσική βιομηχανία έχασε τότε μία χρυσή ευκαιρία: οι πάντες χρησιμοποιούσαν ακόμα την ίδια υπηρεσία· ήταν σαν να ακούνε όλοι οι ακροατές ραδιοφώνου τον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό. Όταν έκλεισε το “νάπστερ” είχαμε τριάντα με σαράντα εκατομμύρια άτομα να φεύγουν προς όλες τις κατευθύνσεις». Τα πράγματα με άλλα λόγια θα μπορούσαν να είναι εντελώς διαφορετικά.

Κι όμως, εδώ κι επτά χρόνια οι ιεράρχες των μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών ξεκίνησαν μυστικές συνομιλίες με το διευθύνοντα σύμβουλο του «νάπστερ», τον Χανκ Μπάρι (Hank Barry) σε ένα ξενοδοχείο του Σαν Βάλεϊ του Αϊντάχο. Οι τέσσερις διευθυντές δήλωσαν στον Μπάρι πως ήταν έτοιμοι να συμβιβαστούν με το «νάπστερ».

Εμπνευστής της συνάντησης ήταν ο Νομπουιούκι Ιντέι (Nobuyuki Idei), το αφεντικό της “σόνι”», θυμάται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του «νάπστερ», που είναι σήμερα διευθυντής του δικηγορικού γραφείου «Χάουαρντ Ράις». «Μου έλεγε πως το “νάπστερ” έδινε στους καταναλωτές αυτό ακριβώς που ήθελαν».

Η ιδέα ήταν να επιτραπεί στα 38 εκατομμύρια χρήστες του «νάπστερ» να «κατεβάζουν» όσα τραγούδια θέλουν έναντι μιας μηνιαίας συνδρομής της τάξης των 10 δολαρίων και στη συνέχεια οι εισπράξεις να μοιράζονται ανάμεσα στο «νάπστερ» και τις δισκογραφικές εταιρείες.

Η συμφωνία όμως ποτέ δεν «έκλεισε».

«Οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες ένιωθαν σαν να πρόκειται να ριχτούν στο κενό, και ποτέ τους δεν βρήκαν το θάρρος να το κάνουν», εξηγεί η Χίλαρι Ρόζεν (Hilary Rosen), επικεφαλής τότε την «ένωσης αμερικανικών δισκογραφικών εταιρειών» (RIAA). «Σήμερα είναι εύκολο να λες πως οι εταιρείες ήταν δεινόσαυροι, ένα μάτσο ηλιθίων, και μα πού επιτέλους είχαν το μυαλό τους… Αλλά απέναντί τους στέκονταν τα δισκοπωλεία, που τους έλεγαν πως δεν είναι δυνατό να πουλάνε στο διαδίκτυο πιο φτηνά από ότι στη λιανική· είχαν και τους καλλιτέχνες, που απαιτούσαν να μην καταντήσουν οι δίσκοι τους να πουλιούνται στα σούπερ-μάρκετ».

Για τον Τζιμ Γκουερινό (Jim Guerinot), τον μάνατζερ των «νάιν ιντς νέιλς» και της Γκουεν Στέφανι (Gwen Stefani), «η ανανέωση ισοδυναμούσε με κανιβαλισμό της ίδιας της καρδιάς της βιομηχανίας».

Το χειρότερο ήταν πως οι δισκογραφικές εταιρείες περίμεναν άλλα δύο χρόνια μετά το κλείσιμο του «νάπστερ», στις 2 Ιουλίου του 2001, πριν υπογράψουν μια συμφωνία με το νέο ανταγωνιστή, που αυτή τη φορά ήταν νόμιμος και απευθυνόταν στο ευρύ κοινό: την «απλ» που την άνοιξη του 2003 ξεκίνησε το μουσικό της κατάστημα «άι τιουν».

Προηγουμένως οι εταιρείες είχαν προσπαθήσει να λανσάρουν τις δικές τους πλατφόρμες «κατεβάσματος» τραγουδιών, όπως το «πρες πλέι» που στην αρχή του δεν πουλούσε παρά τραγούδια της «σόνι» της «γιουνιβέρσαλ» και της «ΕΜΙ» ή το «μιούζικ νετ» με τραγούδια της «ΕΜΙ», της «Ουόρνερ», και της «BMG».

Οι προσπάθειές τους όμως απέτυχαν, διότι πωλούσαν ακριβά.

Περιόριζαν, αν δεν απαγόρευαν, το «γράψιμο» CD κι ήταν ασύμβατες με τους πολυάριθμους αναγνώστες MP3 που κυκλοφορούσαν τότε στην αγορά.

Όπως πολλοί συνάδερφοί της, η Χίλαρι Ρόζεν θεωρεί το 2001 και το 2003 μαύρους σταθμούς στην ιστορία της μουσική βιομηχανίας. «Τότε ήταν που χάσαμε τους πελάτες μας και η ανταλλαγή μουσικών αρχείων γενικεύτηκε. Τότε ήταν που η μουσική, που ως τότε στα μάτια των ανθρώπων είχε ένα πραγματικό κόστος, έπαψε να είναι οικονομικό προϊόν κι έγινε απλώς αντικείμενο συναισθηματικής αξίας».

Το φθινόπωρο του 2003 η RIAA υπέβαλε την πρώτη της αγωγή κατά χρηστών που είχαν «ανεβάσει» μουσικά αρχεία στο διαδίκτυο. Έκτοτε έχει ασκήσει διώξεις κατά πάνω από 20,000 μουσικόφιλων. Το μερίδιο όμως της διαδικτυακής διανομής μουσικών αρχείων δεν μειώνεται: σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών «μπιγκ σαμπάν» κάθε μήνα «κατεβαίνουν» παράνομα από το διαδίκτυο περί τα 1 δις τραγούδια.

Παρά τις δυσκολίες της μουσικής βιομηχανίας πάντως, οι άνθρωποι εξακολουθούν να ακούνε όση μουσική άκουγαν πάντα.

Από την εμφάνισή τους, το Νοέμβριο του 2001, έχουν πωληθεί πάνω από 100 εκατομμύρια «άι ποντ» και η βιομηχανία των συναυλιών ευημερεί, με κέρδη της τάξης των 317 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για το 2006. Κι αν πιστέψουμε την εταιρεία μελετών «ΝPD» η ακρόαση ηχογραφημένης μουσικής (από CD, διαδίκτυο, ραδιόφωνο -δορυφορικό και μη- κ.λπ) αυξήθηκε σε σχέση με το 2002.

Αυτό που καλείται να πετύχει η μουσική βιομηχανία είναι να στρέψει όλο αυτό το ενδιαφέρον σε κερδοσκοπικά κανάλια.

«Πώς γίνεται να χρεοκοπούν αυτοί που φτιάχνουν την μουσική ενώ η χρήση του προϊόντος τους να ανθεί;» αναρωτιέται ο Τζεφ Κουάτνιτς. «Κάτι άλλο πρέπει να φταίει».

Όπως πολλοί άλλοι παρατηρεί πως πολλές καινούργιες εταιρείες, αρκετά μικρότερες, εισέρχονται στο χώρο. Μερικές εταιρείες εκπροσώπησης καλλιτεχνών, όπως η δική του, τολμούν να φτιάξουν μία «δίδυμη» δισκογραφική εταιρεία.

Στο παιχνίδι μπαίνουν κι εταιρείες από άλλους χώρους, όπως η «στάρμπακς». Έτσι ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ (Paul McCartney) έθεσε τέρμα στη μακροχρόνια του συνεργασία με την «EMI» για να συνεργαστεί με τη «χίαρ μιούζικ» τη δισκογραφική εταιρεία που έφτιαξε η αλυσίδα καφετεριών.

Παρομοίως, ο γίγας των βιντεοπαιχνιδιών «ελεκτρόνικ αρτς» ξεκίνησε μια δισκογραφική εταιρεία προκειμένου να εκμεταλλευθεί τη μουσική των παιχνιδιών του και η πρόσφατα νεκραναστημένη «CBS ρέκορντς» σκοπεύει να εμπορευτεί τις μουσικές των τηλεοπτικών σειρών του διαύλου CBS.

Τα δικαιώματα για χρήση της μουσικής από βιντεοπαιχνίδια, κινηματογράφο, τηλεόραση και διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν πράγματι ένα ανερχόμενο τομέα.

«Σκεφτόμαστε να μετατραπούμε σε εταιρεία εμπορίας προϊόντων σχετικών με τα τραγούδια μας» μας διαβεβαιώνει ο Λίορ Κοέν που τον Μάιο ίδρυσε ένα νέο τμήμα στην «Ουόρνερ» που διευθύνει: το ονόμασε -στην κυριολεξία!- «άντρο κλεφτών» (Den of Thieves) κι έχει σκοπό του να παράγει τηλεοπτικές σειρές και βιντεοπαιχνίδια με επίκεντρο τραγούδια που ανήκουν ήδη στην εταιρεία.

Οι δισκογραφικές εταιρείες έχουν επίσης ριχτεί με τα μούτρα στην ανθούσα επιχείρηση της συλλογής των πνευματικών δικαιωμάτων των τραγουδιών που παίζονται από το ραδιόφωνο ή άλλού.

Η «αμερικανική εταιρεία συνθετών, συγγραφέων κι εκδοτών» (ASCAP) ανακοίνωσε για το 2006 έναν κύκλο εργασιών ρεκόρ της τάξης των 785 εκατομμυρίων δολαρίων, η αυξημένο κατά 5% σε σχέση με το 2005.

Οι εισπράξεις «γενικά αυξάνουν» υπογραμμίζει ο Μάρτιν Μπάντιερ (Martin Bandier), διευθύνων σύμβουλος της «σόνι/ΑΤV» που διαχειρίζεται τα δικαιώματα των τραγουδιών των «μπιτλς». «Η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων γίνεται όλο και σημαντικότερη στη δουλειά μας. Αν εργαζόμουν σε μία δισκογραφική εταιρεία, σήμερα θα τραβούσα τα μαλλιά μου. Ο τομέας της μαγνητοφωνημένης μουσικής βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση: οι πάντες αναζητούν την πόρτα εξόδου».

Πρακτικά, όλοι όσοι αναμειγνύονται στη δισκογραφία νιώθουν την κρίση. «Πρόκειται για ένα σημαντικό τομέα της αμερικανικής οικονομίας που υπέστη ανυπολόγιστες ζημίες», επιμένει ο Μιτς Μπένουολ (Mitch Bainwol) της RIAA υποδεικνύοντας ως ένοχο την πειρατεία.

«Ο αριθμός των καλλιτεχνών που υπογράφουν συμβόλαια με δισκογραφικές εταιρείες έχει μειωθεί κατά 30%».

Οι καιροί είναι δύσκολοι στις δισκογραφικές εταιρείες: «οι εργαζόμενοι νιοώθουν ανασφαλείς», αναγνωρίζει η Χίλαρι Ρόζεν. «Έχουν όλοι φίλους τους που απολύθηκαν».

Ο ‘Ανταμ Σορ (Adam Shore), ο γενικός διευθυντής της δισκογραφικής «βάις ρέκορντς» , μίας πρώην θυγατρικής της «ατλάντικ ρέκορντς» επέμενε τον Ιανουάριο του 2007 πως οι συνάδερφοί του και ο ίδιος περνούν από «υπαρξιακή κρίση». «Έχουμε στα χέρια μας ορισμένα εξαιρετικά άλμπουμ, ποτέ όμως δεν ήμαστε λιγότερο βέβαιοι πως θα καταφέρουμε να τα πουλήσουμε. Έχουμε χάσει πλέον την πίστη μας».
——————————————————————————–
Οι Brian Hiatt και Evan Serpick είναι συνεργάτες του περιοδικού «ρόλινγκ στόουν»
Le jour o? l’ industrie a rat? son virage
© Rolling Stone / Courrier International
κειμενο απο το www.ppol.gr

Το FFII και το digitalrights.gr δημοσίευσαν
σήμερα μια ανάλυση της συμφωνίας ανάμεσα στη Microsoft και την
ελληνική κυβέρνηση που υπογράφηκε το Φεβρουάριο του 2006. Όπως εξηγεί
αυτή η ανάλυση, η συμφωνία τοποθετεί τη Microsoft σε προνομιακή θέση
σε σχέση με τους ανταγωνιστές της όσον αφορά όλες τις βαθμίδες της
εκπαίδευσης, όλη τη δημόσια διοίκηση περιλαμβανομένων των ΟΤΑ, καθώς
και τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Νίκος Κοσσυφίδης, αναλυτής από την κίνηση πολιτών digitalrights.gr,
σχολιάζει: «Ο πρώτος σκοπός της σύμβασης είναι η “χρήση των
τεχνολογιών Microsoft σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση”. Η χρήση τεχνολογιών
συγκεκριμένης εταιρίας, που μάλιστα αποφεύγει τη χρήση ανοιχτών
προτύπων στις εφαρμογές της, είναι εμπόδιο για οποιονδήποτε άλλο
προτίθεται να προσφέρει υπηρεσίες στο Δημόσιο, γιατί όταν δεν
χρησιμοποιούνται ανοιχτά πρότυπα είναι δύσκολη η διαλειτουργικότητα
μεταξύ των εφαρμογών διαφορετικών κατασκευαστών.»

Ο Αντώνης Χριστοφίδης, αντιπρόεδρος του FFII, προσθέτει: «Ο Υπουργός
είπε ότι η συμφωνία δεν είναι δεσμευτική, και ότι θα τη φέρει στη
Βουλή όταν την εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δημιουργεί περισσότερα
ερωτήματα απ’ όσα απαντάει: Πού αναγράφεται ότι η συμφωνία δεν είναι
δεσμευτική; Έχουν συναφθεί οι προβλεπόμενες συμπληρωματικές
συμβάσεις, και ποιο είναι το πλήρες κείμενό τους; Σε ποια υπηρεσία της
ΕΕ έχει υποβληθεί, με ποια διαδικασία, ποιοι είναι οι αρμόδιοι να
απαντήσουν, και τι αριθμό έχει η υπόθεση; Έχει παγώσει η υλοποίησή της
εν αναμονή της έγκρισης;
»Βρισκόμαστε σε επαφή με πολλούς ελληνικούς οργανισμούς και
εταιρείες, και μελετάμε ακόμα τη συμφωνία και τις συνέπειές της για
την ελληνική αγορά. Δεδομένης της απροθυμίας της κυβέρνησης να
συνεργαστεί για να απαντηθούν τα ερωτήματά μας, εξετάζουμε
κάθε δυνατή εναλλακτική επιλογή.»

========================
Περισσότερες πληροφορίες
========================

Στη 1 Φεβρουαρίου 2006 η κυβέρνηση και η Microsoft ανακοίνωσαν ότι
υπέγραψαν συμφωνία, αλλά στη συνέχεια η κυβέρνηση αγνόησε τουλάχιστον
6 ερωτήσεις που έγιναν στη Βουλή και που ζητούσαν το πλήρες κείμενο
της συμφωνίας. Εντούτοις, το βασικό κείμενο της συμφωνίας (χωρίς τις
ενσωματωμένες συμπληρωματικές συναλλακτικές συμβάσεις και συμφωνίες)
έγινε γνωστό.

Το κείμενο της συμφωνίας, η ανάλυση των FFII και digitalrights.gr,
αποσπάσματα από τα πρακτικά της βουλής, παλαιότερα δελτία τύπου, και
άλλες πληροφορίες, βρίσκονται στη διεύθυνση

http://www.ffii.gr/ms-gov-agreement/ .

Το FFII (Foundation for a Free Information Infrastructure) είναι
ευρωπαϊκός μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τη διάδοση της δυνατότητας
επεξεργασίας της πληροφορίας, και στηρίζει την ανάπτυξη πληροφοριακών
αγαθών βασισμένων στο copyright, τον ελεύθερο ανταγωνισμό και τα
ανοιχτά πρότυπα. Περισσότερα από 850 μέλη, 3 χιλιάδες εταιρείες και 90
χιλιάδες υποστηρικτές έχουν εμπιστευτεί στο FFII την εκπροσώπησή τους
σε θέματα δημόσιας πολιτικής σχετικά με διανοητική ιδιοκτησία στην
επεξεργασία δεδομένων.

Το digitalrights.gr αποτελεί κόμβο πληροφόρησης για τα δικαιώματα του
πολίτη στον ψηφιακό κόσμο. Μεταξύ άλλων, τα αντικείμενα δράσης
περιλαμβάνουν ιδιωτικό απόρρητο (privacy), ανοικτά πρότυπα (open
standards), πατέντες λογισμικού, πνευματικά δικαιώματα ψηφιακού
περιεχομένου, και ελεύθερο λογισμικό.

Λες και δεν έφταναν που σαν αναλώσιμα τα αλλάζουμε τα τροφοδοτικά τα τελευταία χρόνια, προ ημερών σε μια από τις συχνές διακυμάνσεις τάσεως έγινε κάρβουνο και το κλιματιστικό. Καμένο κλιματιστικό τέτοια εποχή; Ε αυτό πάει πολύ (more…)

Zeblaze| XT175| xiaomi m365| xiaomi Roborock S50| Roborock S50| Wltoys| VISUO XS812| Viltrox EF-M2| Vernee T3 Pro| Ulefone Power 5| Tronxy X5S| SONOFF| SJCAM SJ8 PRO| Rowin WS-20| MXQ PRO| MJX Bugs 5W| lixada| LEMFO LEM8| lemfo lem4 pro| LEMFO| koogeek| kkmoon| JJPRO X5| hubsan h501s x4| hubsan h501s| Hubsan| hohem isteady pro| goolrc| Feiyu| Feiyu Tech G6| Ender 3| Creality Ender 3| Bugs 5W| anet a8 3d printer review| Anet| Anet A4| Anet A6| Anet A8| andoer| ammoon| amazfit bip|

雪茄网购| 雪茄| 哈瓦那雪茄| 雪茄价格| 雪茄烟网购| 雪茄专卖店| 雪茄怎么抽| 雪茄吧| 陈年雪茄| 大卫杜夫雪茄| 保利华雪茄| 古巴雪茄品牌| 古巴雪茄多少钱一只| 古巴雪茄专卖网| 烟斗烟丝| 小雪茄| 金特罗雪茄| 帕特加斯d4 | 蒙特雪茄| 罗密欧朱丽叶雪茄| 网上哪里可以买雪茄| 限量版雪茄| 雪茄专卖网| 雪茄哪里买| 买雪茄去哪个网站| 推荐一个卖雪茄的网站| 古巴雪茄价格| 雪茄海淘| 帕拉森雪茄|

electric bike| e bike| electric bicycle| electric bikes for adults| electric tricycle| electric trike| folding electric bike| mid drive electric bike| electric fat bike| fat tire electric bike| best electric bike|

private school hong kong| English primary school Hong Kong| primary education| top schools in Hong Kong| best international schools hong kong| best primary schools in hong kong| school day| boarding school Hong Kong|

地產代理| 租辦公室| office for lease| office leasing| Hong Kong Office Rental| 物業投資| office building| Commercial Building| Grade A Office| 寫字樓| 商業大廈| 甲級寫字樓| 頂手| 租寫字樓| Rent Office| 地產新聞| office for sale|

太古廣場| 海富中心| 中港城| 統一中心| 瑞安中心| 力寶中心| 信德中心| 新港中心| 中環中心| 合和中心| 康宏廣場| 星光行| 鷹君中心| 遠東金融中心| 港晶中心| 無限極廣場| 光大中心| 中遠大廈| 海港中心| 新世界大廈| 永安中心| 南洋中心| 永安集團大廈| 華潤大廈| 永安廣場| 朗豪坊| 時代廣場| 新世紀廣場| 太古城中心| 希慎廣場| 交易廣場| 創紀之城| 港威大廈| 企業廣場| 新文華中心| 置地廣場| 怡和大廈| 世貿中心| 太子大廈| 中信大廈| 禮頓中心| 中銀大廈| 銅鑼灣廣場| 環球大廈| 海濱廣場| 新鴻基中心| 萬宜大廈| Tower 535| 高銀金融國際中心| 海濱匯| 皇后大道中9號| 國際金融中心| 半島中心| 利園三期| 天文臺道8號| 信和廣場| 娛樂行| 南豐大廈| 帝國中心| 中環廣場| 美國銀行中心| 尖沙咀中心| 新東海商業中心| Chater House| Nexxus Building| One Island East| 中匯大廈| Fairmont House| 華懋廣場| 中建大廈| 北京道1號| 胡忠大廈| Central Plaza| The Centrium| LHT Tower| China Building| AIA Central| Crawford House| Exchange Tower| AIA Tower| World Wide House| One Kowloon| The Gateway | One Island South| Jardine House| Millennium City | Exchange Square| Times Square | Pacific Place| Admiralty Centre| United Centre| Lippo Centre| Shun Tak Centre| Silvercord| The Center| Mira Place| Ocean Centre| Cosco Tower| Harcourt House| Cheung Kong Center|