en-fwnais.jpgΕυγενία Ασλανίδη
Ένας μουσικός, αντίθετα με το γιατρό, που ο τίτλος και μόνο, του προσδίδει κύρος, πρέπει να «φάει πολλά ψωμιά», για να πετύχει το ίδιο. Κάπως έτσι σκέφτηκε ο μουσικολόγος  Αλέξανδρος Στουπάκης και τη μουσική που αγάπησε από παιδί, την κατέκτησε σαν επιστήμη, προτού την κάνει επάγγελμα.
Η πολυσχιδής δραστηριότητά του γύρω από το κεφάλαιο, που λέγεται μουσική, συνοδεύεται από «γερά» πτυχία, που αναμφίβολα του άνοιξαν το δρόμο της καριέρας, ικανοποιώντας και τους δικούς του, που τον ήθελαν επιστήμονα.
Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, που ανακάλυψα ότι ο μαέστρος μεγάλων ελλήνων δημιουργών, όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Μίμης Πλέσσας,  ο Γιώργος Χατζηνάσιος,  με το χιώτικο όνομα, είναι πράγματι Χιώτης, προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί του.
Τα κατάφερα μόλις τώρα, αλλά στο μεταξύ παρακολουθώντας την πορεία του, από τα μέσα ενημέρωσης που πολύ συχνά αναφερόταν σε δουλειές όπου συμμετέχει και ο ίδιος, πήγα σε αυτή τη συνάντηση, προετοιμασμένη να συναντήσω έναν «Καθηγητή». Συνάντησα ένα Μουσικό, με ή χωρίς πτυχία.
Μαθητής του Περικλή Πλακωτάρη
Ο Αλέκος, όπως τον ξέρουν εδώ στη Χίο, Στουπάκης μιλά με  συγκίνηση και υπερηφάνεια  για τον πρώτο του δάσκαλο στη μουσική, όταν ήταν Δ΄ δημοτικού, τον Περικλή Πλακωτάρη, στο παράρτημα Χίου του Εθνικού Ωδείου, και για το πρώτο συγκρότημα που φτιάξανε  με συμμαθητές του, τις «Χιώτικες Κιθάρες» τη δεκαετία του ΄80,  με κορυφαίο φυσικά τον ίδιο.
Με την ίδια συγκίνηση μιλά και για τη Χορωδία Χίου, της οποίας υπήρξε τακτικό μέλος, από το 1985 έως το 1989, και για τη συνεργασία του με τη μαέστρο Ελευθερία Λυκοπάντη, την περίοδο 1997- 1999, που υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο νησί.
Τον ρωτάω, τι θα έλεγε σε ένα σημερινό παιδί που θέλει να ακολουθήσει το δρόμο της μουσικής, και να τι μου απάντησε:
«Εάν αγαπούν πολύ το χώρο της μουσικής σε κάθε έκφραση του (είτε καλλιτεχνική δημιουργία, είτε σολιστική καριέρα) και προσπαθήσουν  και κοπιάσουν γι αυτό, μπορούν να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα, πράγμα που οδηγεί στον ευτυχέστερο επαγγελματία».
Πανεπιστημιακός δάσκαλος
Γεννημένος το 1970, έδινε εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, όταν στην Ελλάδα δεν υπήρχαν ακόμα πανεπιστημιακές σχολές μουσικής. Έτσι έδωσε και πέρασε στη Νομική Αθηνών, από όπου αποφοίτησε, ενώ παράλληλα σπούδαζε και στο Ωδείο Αθηνών, παίρνοντας από εκεί τα πρώτα του πτυχία στη μουσική. Συνέχισε στο Πανεπιστήμιο Birmingham της Αγ-γλίας, όπου σπούδασε μουσικολογία, κάνοντας δύο μεταπτυχιακά (MA και  Mphil), και εξειδίκευση στο πρώιμο Ιταλικό Μπαρόκ.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνεχίζει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάνοντας διδακτορικό στο μουσικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής  με τους Ίωνα Ζώτο και Απόστολο Κώστιο, και παράλληλα διδάσκει στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου «Μακεδονία».
Σήμερα εργάζεται ως Ακαδημαϊκός Γραμματέας  στο Τμήμα Ευρωπαϊκός Πολιτισμός (Ιστορία Τεχνών στην Ευρώπη) του Ελληνικού Ανοικτού πανεπιστημίου. 
Σύμβουλος μουσικών σχολείων
Από τον Οκτώβριο του 2007, διορισμένος από τον υπουργό παιδείας, αποτελεί μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής ?συμβουλευτικό όργανο ?για τη Μουσική Εκπαίδευση στην Ελλάδα. Ο ίδιος έχει την ευθύνη για τα Μουσικά Σχολεία Χίου, Μυτιλήνης  Ρόδου, Κατερίνης, Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτών των αρμοδιοτήτων του, πρόσφατα επισκέφθηκε το Μουσικό Σχολείο Χίου, «το προτελευταίο σε ίδρυση», οπότε και μας δόθηκε η ευκαιρία, για να έχουμε αυτή τη συζήτηση μαζί του.
Στην ερώτησή μας, τι αποκόμισε από την επίσκεψη στο Μουσικό Γυμνάσιο Χίου,  μας απάντησε:
«Έχει πολλά προβλήματα ακόμα, αλλά εκείνο που πρωτεύει είναι το κτιριακό. Από του χρόνου ξεκινά και η πρώτη λυκειακή τάξη, και σε τρία χρόνια θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη  και θα πρέπει  να πάει σε δικό του κτίριο. Μας υποσχέθηκε ο κ. Νύκτας (πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας) ότι θα παραχωρήσει την παλιά Εμπορική, όταν φύγει το ΤΕΕ για τις ανάγκες του Μ.Σ.
Ευχόμαστε να έρθουν έτσι τα πράγματα, και το σχολείο να γίνει αυτόνομο».

Μαέστρος μεγάλων συναυλιών
Εκτός από πανεπιστημιακός δάσκαλος, καλλιτεχνικός σύμβουλος, ο Αλέξανδρος Στουπάκης, είναι φυσικά και δημιουργός.
Από  οκταετίας περίπου έχει δημιουργήσει το φωνητικό σύνολο «Εν φωναίς» (φωτό πάνω), που αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες μουσικούς και μονωδούς από το χώρο της κλασικής μουσικής.
Το «εν φωναίς» ενταγμένο από το 2006 στην πολιτιστική κίνηση «Οδός Τεχνών», με μαέστρο και καλλιτεχνικό διευθυντή τον κ. Στουπάκη, διαγράφει μια σημαντική πορεία, κάνοντας συνεργασίες με σύγχρονους μουσικού δημιουργούς, σε χώρους, όπως το Μέγαρο Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το θέατρο Budminton, τον Ιανό, το θέατρο  Rialto στην Κύπρο, το χώρο των Πιραμίδων στο Κάιρο, και αλλού.
Στις αρχές του ερχομένου Ιουλίου, ο Αλέξανδρος Στουπάκης και η χορωδία του, θα συνοδεύσουν το Μάριο Φραγκούλη σε μια συναυλία στο αρχαίο θέατρο της Εφέσσου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Σμύρνης,  με το έργο «Δώρειον Φως» σε μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη και ποίηση Γιώργου Παπακώστα.
«Είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση για παραγωγή συναυλιών» μας λέει, προκαλώντας μας να σκεφτούμε  πως η Έφεσος δεν είναι μακριά, για να απολαύσουμε κι εμείς το Δώρειον Φως.

Μια απάντηση “Ο Μουσικολόγος Αλεξ. Στουπάκης, που έκανε το χόμπι του επάγγελμα”

  1. mmel έγραψε

    Χαίρομαι πραγματικά με την εξέλιξη του παλιού μου συμμαθητή Αλέκου Στουπάκη. Τα χρόνια του δημοτικού που περιγράφετε στη συνέντευξη μοιραζόμασταν το διπλανό θρανίο στο 8ο Δημοτικό Σχολείο στο Βουνάκι. Θα ήθελα με την ευκαιρία να του μεταφέρετε, αν αυτό είναι δυνατό, ότι στις 8 Αυγούστου οι απόφοιτοι του 1ου Λυκείου Χίου, της χρονιάς 1988, θα ξανασυναντηθούν και ας επικοινωνήσει μαζί μου για λεπτομέρειες.
    Σας ευχαριστώ,
    Μελαχροινούδης Μιχάλης
    e-mail: mmelaxroinudis@edc.uoc.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

Πρέπει να κάνετε login για να σχολιάσετε Login »