kotsakas_antonis_246.jpgΘοδωρής Πυλιώτης
     Δεν περιμέναμε παρά μια πολιτική ανάλυση από τον Αντώνη Κοτσακά στη συζήτηση που είχαμε μαζί του με αφορμή το σκάνδαλο της Siemens.
     Χωρίς να μασά τα λόγια του, σημειώνει ότι ποτέ δεν ήταν της λογικής ότι «δρυός πεσούσης…». Συνιστά έτσι ψυχραιμία και να μην επιχαίρονται ορισμένοι, και σημειώνει ότι χρειάζεται οπωσδήποτε η Εξεταστική Επιτροπή ώστε να δοθούν όλα τα στοιχεία στο φως και να μη βγαίνουν επιλεκτικά.
     Παράλληλα διατυπώνει τη θέση του για το πώς βλέπει στο μέλλον το πολιτικό σύστημα που κατά την άποψή του πρέπει να περάσει από το δικομματισμό στο διπολισμό.
     Σε ότι αφορά τα δρώμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης σημείωσε ότι δεν πρέπει να κολλήσουμε στον 1,2 ή 3 Δήμους αλλά σε ποιες ακριβώς αλλαγές σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση με το Καποδίστρια-2

         
        Πως θα παρουσιάσετε στο περιοδικό, στη Στροφή, το σκηνικό του τελευταίου καιρού, που σε ορισμένα σημεία θυμίζει και το ’89. Μια κρίση οικονομική με κάποια σκάνδαλα να υπάρχουν.
       
        Υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Το ’89 τα μέλη, τα στελέχη, οι φίλοι, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ μέσα στο καφενείο, σε κάθε χωριό, παντού δίνανε μία μάχη. Ακόμα και αν το ΠΑΣΟΚ ήταν σε κακή κατάσταση, ο κόσμος του ήταν πεισμωμένος και μαχητικός. Τώρα ο κόσμος είναι παθητικός.
         Έχει να κάνει με πολλά πράγματα που συνέβησαν μετά το ’89. Ας μην ξεχνιόμαστε η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη που είχε προσφέρει πολλά στους λαούς μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη δεκαετία του ’50 , του ’60, βλέποντας και την κατάρρευση του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού επέλεξε να γίνει συμπληρωματική δύναμη της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και όχι δύναμη αμφισβήτησης. Δηλαδή η σοσιαλδημοκρατία συντηρητικοποιήθηκε, πήγε λίγο δεξιά. Για αυτό και έχασε παντού γιατί ίσως ο κόσμος από την imitation δεξιά προτιμά τη veritable!
        Αυτό στη χώρα μας την περίοδο του λεγόμενου εκσυγχρονισμού έγινε ακόμα πιο βίαια και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Δηλαδή φτάσαμε στο «δε βαριέσαι όλοι ίδιοι είναι». Κάτι που ήταν αδιανόητο πριν 15 χρόνια. Τώρα εύκολα οι πολίτες υπερβαίνουν τα εκλογικά κομματικά τείχη και ψηφίζουν από εδώ και από εκεί.
        Νομίζω ότι αυτό που λέγεται, φοριέται πάρα πολύ, ότι έκλεισε ο κύκλος της μεταπολίτευσης… ο κύκλος της μεταπολίτευσης έχει κλείσει εδώ και αρκετά χρόνια. Απλώς είναι μια μακρόσυρτη εγκυμοσύνη μέχρι να γεννηθεί το καινούργιο.
        Εγώ πιστεύω ότι στη χώρα μας πρέπει από το δικομματισμό να πάμε στο διπολισμό. Δηλαδή να φύγουμε από αυτό που μέχρι σήμερα είναι προβληματικό και να συσπειρωθούν από τη μια πλευρά όλες οι συντηρητικές δυνάμεις (και κάπως έτσι θα γίνει, θα με θυμηθείτε, είναι θέμα χρόνου) και από την άλλη όλες οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις. Βέβαια στη χώρα μας αυτό είναι δύσκολο να γίνει γρήγορα γιατί οι ηγεσίες των αριστερών και προοδευτικών κομμάτων έχουν μια αντίληψη το κάθε κόμμα για τον εαυτό του, πως το κόμμα να είναι αυτοσκοπός και δεν κατανοούν ότι το κόμμα υπάρχει για να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.
       
        Βέβαια, η ένσταση προς το ΠΑΣΟΚ είναι ότι τι ζητά να αποδεχτούν το πρόγραμμά του, έτσι δεν είναι;
        Ναι, να σας πω δεν είναι εκεί το θέμα.
        Το ΠΑΣΟΚ συμπεριφέρθηκε στη διαδρομή του ίσως και αλαζονικά, ίσως και ηγεμονικά απέναντι στην άλλη αριστερά ή αν θέλετε λεηλάτησε εκλογικά και αυτό το χώρο.
        Αλλά και αυτός ο χώρος έχει τα δικά του προβλήματα. Τα προβλήματα στρατηγικής. Η παγκόσμια αριστερά βρίσκεται σήμερα σε κρίση και δεν μπορούν να συμπεριφέρονται ως να έχουν την ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική αυτάρκεια.
        Εγώ όταν λέω ότι πρέπει να πάμε από το δικομματισμό στο διπολισμό, εννοώ ότι είναι θέμα κοινωνικής, λαϊκής βάσης και όχι θέμα κομματικών ηγεσιών. Δηλαδή δεν έχει κανένα νόημα και είναι αδιέξοδο, και δεν οδηγεί πουθενά, να κάτσει ο Παπανδρέου με τον Τσίπρα ή την Παπαρήγα για να βρουν mondus Vivendi.
        Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι σήμερα ή θα πάμε στο διπολισμό που λέω εγώ ή θα οδηγηθούμε σε ένα χωλό, κουτσό δικομματισμό.
        Η οικονομική εξουσία της χώρας, και αναφέρομαι σε 10 μεγάλες οικογένειες που στην ουσία κάνουν κουμάντο -γιατί η οικονομική εξουσία έχει αναγορευθεί σε υπέρτερη από την πολιτική εξουσία- διαπιστώνει μέσα από τις μετρήσεις κυρίως τις ποιοτικές όχι τις ποσοτικές, ότι δεν προκύπτει αυτοδυναμία.
        Έχουν, αυτές οι οικογένειες, μια ανασφάλεια και μια ανησυχία και επιδιώκουν να δρομολογήσουν εξελίξεις. Έχουν μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν χρήματα και μπορούν πολύ εύκολα να βρουν λαμπερά πρόσωπα από το χώρο της διανόησης, το χώρο της οικονομίας, του θεάματος, του αθλητισμού. Φοβάμαι ότι θα επιχειρηθεί η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα στο λεγόμενο μεσαίο χώρο. Θα προσπαθήσουν δηλαδή να διαμορφώσουν μια πολιτική δύναμη, η οποία θα έχει μία εκλογική καταγραφή άλφα και θα είναι το σημείο κλειδί για το σχηματισμό κυβέρνησης. Έτσι η οικονομική εξουσία θα μπορεί να ελέγχει τα κυβερνητικά σχήματα στο άμεσο μέλλον, εάν συμβούν όλα αυτά όπως εγώ τα προβλέπω. Νομίζω ότι οι εξελίξεις προς τα εκεί οδηγούν. Και είναι ένα θέμα των ίδιων των πολιτών να αντιδράσουν γιατί φοβάμαι ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας στο σύνολο του σήμερα, βρίσκεται σε προβληματική κατάσταση.
       
        Για να προχωρήσει το σενάριο του διπολισμού, ίσως να αποτελεί προϋπόθεση να μην υπάρχει το ΠΑΣΟΚ με τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα. Μπορεί αυτή η συζήτηση για τη διαφθορά  να σπρώξει προς τα εκεί τα πράγματα κ. Κοτσακά.
        Κοιτάξτε, επειδή γίνεται πολύ λόγος για αυτή τη συζήτηση πάλι και για τη διαφθορά… Όπως ξέρετε, η ιστορία της Siemens ξεκίνησε επειδή οι Αμερικανοί ήθελαν να κοντράρουν τη Μέρκελ. Η Siemens  είναι κατά βάση γερμανική εταιρεία. Η Μέρκελ άρχισε να κάνει ανοίγματα στον Πούτιν για τα ενεργειακά. Οι αμερικανοί βρήκαν την ευκαιρία επειδή η Siemens είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο και απέκτησαν πλήρη έλεγχό της. Η Μέρκελ το απεδέχθη και από εκεί άρχισε να ξηλώνεται το πλεκτό.
        Υπάρχει λοιπόν μεγάλη νομική εταιρεία των ΗΠΑ που ελέγχει αυτή τη στιγμή τα πάντα γύρω από τη Siemens. Και αυτά που έχουν βγει είναι αντίστοιχα προβλήματα σε καμιά τριανταριά χώρες. Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη νομική εταιρεία φοβάμαι ότι επιδιώκει επιλεκτική διαρροή πληροφοριών, σύμφωνα με τους δικούς της σχεδιασμούς και σκοπιμότητες. Φοβάμαι ότι εν πολλοίς λειτουργεί και αποπροσανατολιστικά, θολώνει τα νερά. Φοβάμαι ότι προσπαθεί να πυροδοτήσει αντιθέσεις στο εσωτερικό και των δύο μεγάλων κομμάτων, βλέπε καραμανλικοί- μητσοτακικοί, εκσυγχρονιστές- παπανδρεϊκοί.
        Νομίζω ότι θα έχει ουρά η υπόθεση της Siemens. Αυτά που έχουν βγει είναι ελεγχόμενα και κατευθυνόμενα κατά την άποψή μου από κάποια κέντρα. Θα συνιστούσα στους πάντες ψυχραιμία, περίσκεψη και υπομονή για να δούμε που θα βγει. Για να δούμε που θα βγει. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω πάντως είναι η στάση του κ. Καραμανλή, που αρνείται εξεταστική επιτροπή.
       
        Τι θα προσέφερε η εξεταστική επιτροπή;
        Επειδή έχω ζήσει πολλές φορές αυτά τα πράγματα. Θα πρόσφερε κάτι συγκεκριμένο:
        Αυτή τη στιγμή ότι διαρρέει, διαρρέει επιλεκτικά από κάποια κέντρα που ελέγχουν την πληροφόρηση. Αναδεικνύονται θέματα και αποσιωπώνται θέματα. Όταν πάνε σε μια εξεταστική δεν μπορεί κανείς να κρύψει τίποτα.
        Και είναι κρίσιμο, όσο και αν αυτό το πράγμα αποβαίνει σε βάρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας, της κατάστασης όπως είναι σήμερα, εγώ πιστεύω ότι αν επιχειρηθεί να περιοριστεί, να αποσιωπηθεί, να κουκουλωθεί το θέμα θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά στη συνείδηση των πολιτών.
        Για αυτό είμαι υπέρ της απόλυτης διαφάνειας όποιους και να αφορά. Μπορεί να αφορά και στελέχη και υπουργούς εν ενεργεία, από ότι λέγεται. Μπορεί να αγγίξει και άλλα κόμματα, δεν το ξέρω. Μπορεί να αγγίξει και αγγίζει το ΠΑΣΟΚ στο οποίο εγώ είμαι μέλος και στέλεχος…
       
        Μπορεί να υπάρχουν και ποινικές ευθύνες σε αυτή την ιστορία; Ο πολίτης λέει ότι ωραία γίνεται αυτή η συζήτηση αλλά στο τέλος τι θα βγει, απλά θα μάθουμε πως έγινε αυτό το αλισβερίσι;
        Εγώ πιστεύω ότι μέσα από αυτή την κρίση μπορεί η δημοκρατία στη χώρα να κάνει κάποια βήματα μπροστά.
        Έλεγα κ. Πυλιώτη πριν 10 χρόνια, και με ακούγανε κάποιοι εδώ στον τόπο μας σαν να έλεγα βλακείες, τους έλεγα ότι θα περάσουν λίγα χρόνια και κάθε βουλευτής θα έχει σπόνσορα! Δεν γίνεται αλλιώς.
        Δηλαδή στο λαό υπάρχει μια αντικοινοβουλευτική διάθεση. Τα έχουν με τους βουλευτές ότι παίρνουν λεφτά. Έλεγα λοιπόν ότι για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής στη Β’ Αθήνας για παράδειγμα πρέπει να δαπανήσει τεράστια ποσά. Έχετε αναρωτηθεί από πού είναι αυτά τα ποσά.. Αφού αυτά τα ποσά υπερβαίνουν πολλές φορές τη βουλευτική αποζημίωση μιας 4ετίας.
        Γιατί ή θα πάμε σε μια βουλή υπαλλήλων πολυεθνικών εταιρειών ή θα πάμε σε μια βουλή πολύ- πολύ πλουσίων που θα κάνουν πολιτική έτσι για το κέφι τους, από χόμπι ή από πολιτική φιλοδοξία. Υπάρχει λοιπόν ένα ουσιαστικό ζήτημα δημοκρατίας στη χώρα, και ίσως αυτή η κρίση βοηθήσει να το συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να παρθούν κάποια συγκεκριμένα μέτρα. Όχι απλώς θεσμικά και συνταγματικά, αλλά πολιτειακού χαρακτήρα.
        Δηλαδή εγώ για παράδειγμα υποστηρίζω την άποψη ότι πρέπει να διαχωρίσουμε την εκτελεστική εξουσία από τη νομοθετική, όπως ισχύει σε πάρα πολλές χώρες. Δηλαδή ο βουλευτής να μην μπορεί να γίνεται υπουργός. Πρέπει να γίνει συνείδηση στον κόσμο ότι έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Πρέπει να πάρουμε κάποιες γενναίες αποφάσεις. Πρέπει να σπάσουμε αυγά. Και αυτό πρώτα και κύρια, για λόγους αυτοπροστασίας, πρέπει να το συνειδητοποιήσουν τα κόμματα και οι βουλευτές και όσοι ασχολούνται με αυτά.
       
        Σας έκανε εντύπωση ότι στα πρώτα ονόματα που δόθηκαν ήταν και Χιώτες επιχειρηματίες; Τους οποίους γνωρίζετε, βρεθήκατε ίσως σε κοινούς δρόμους με κάποιους από αυτούς από το πολυτεχνείο…
        Κοιτάξτε σε κοινούς δρόμους δεν βρέθηκα ποτέ. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξαν ποτέ. Αντίθετα κάποιος ήταν και είναι ακόμα από τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
     Είναι επιφαινόμενα μιας κατάστασης , η οποία αφορά συνολικά τη χώρα μας, αφορά τις εξελίξεις στον καπιταλισμό. Παντού συμβαίνουν αυτά , δεν το λέω για να τα δικαιολογήσω. Έτυχε τώρα να έχουν και αναγωγές και αφετηρία στη Χίο, θα μπορούσαν να έχουν στην Κρήτη και στη Μακεδονία. Ξέρετε… επειδή βλέπω και ανθρώπους που εύκολα επιχαίρουν, θα συνιστούσα –χωρίς να θέλω να δώσω συχωροχάρτια και άφεση- ότι ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω.
       
        Τι θα προτείνατε εσείς; Σε τέτοιου είδους ζητήματα πως θα έπρεπε να λειτουργεί ένα κόμμα ή η κυβέρνηση;
        Κοιτάξτε όταν ξέρουμε λίγο πολύ όλοι μας, και σήμερα ακούω συναδέλφους σας μεγαλοδημοσιογράφους από την Αθήνα να κάνουν τις μυξοπαρθένες και με στενοχωρεί. Δηλαδή λίγο πολύ, αυτό που λέω εγώ πολιτικό προσωπικό της χώρας, στο οποίο συγκαταλέγονται και οι μεγαλοδημοσιογράφοι όλοι είμαστε προϊδεασμένοι, όλοι ξέρουμε τι γίνεται και όλοι προσπαθούμε να βάλουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Και καμιά φορά φυσάει ο αέρας, κουνιέται το χαλί, φαίνονται τα σκουπίδια.
        Δηλαδή αυτή τη στιγμή είναι μια υποκρισία. Έκπληκτοι τώρα ανακαλύψανε αυτό που τώρα ξέρουμε όλοι χρόνια τώρα.
        Και εγώ τι προτείνω. Προτείνω να συνειδητοποιήσουμε και να συνειδητοποιήσει ο κάθε πολίτης, την πληροφόρηση που του διοχετεύουνε έντεχνα και σκόπιμα να την περνά από το φίλτρο του δικού του μυαλού. Να μην την καταπίνει αμάσητη. Να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι πρέπει να πάμε σε θεσμικού χαρακτήρα αλλαγές, που να μην επιτρέπουν, να θωρακίζουν τη Δημοκρατία από τέτοια φαινόμενα.
        Βέβαια όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους πάντα υπάρχουν παραθυράκια και θα υπάρχουν και στο μέλλον. Αλλά τουλάχιστον το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε μέχρι σήμερα φαίνεται ότι δεν μπορεί πια να ανταποκριθεί στις ανάγκες, άρα να συνειδητοποιήσουμε όλοι μαζί και να παλέψουμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο, γύρω από το πολιτικό χρήμα, τις εκλογικές δαπάνες, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τον τρόπο εκλογής των βουλευτών.
        Ακόμα και αυτό παίζει ρόλο. Για σκεφθείτε αν οι εκλογικές περιφέρειες γίνουν μικρές, όπως είναι π.χ. στη Γερμανία, το πολικό χρήμα περιορίζεται πάρα πολύ. Αν ας πούμε στη Β’ Αθήνας που σήμερα είναι 47 Δήμοι, που κάθε Δήμος είναι 4 φορές η Χίος. Φανταστείτε κάποιους ανθρώπους που πρέπει να παλέψουν σε εκλογικές περιφέρειες που είναι πολλαπλάσιες της Χίου για να κάνουν μια στοιχειώδη παρουσία. Πως θα την κάνουν;
       
        Να κλείσουμε με κάτι που αφορά τη Χίο. Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να δουν οι τοπικές μας αρχές.
        Νομίζω ότι αυτό που δεν έχει συνειδητοποιήσει ο χιώτικος λαός, είναι ότι επίκειται μια πολύ σοβαρή διοικητική μεταρρύθμιση.
     ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, υπουργείο εσωτερικών συνεδριάζουν, τα κόμματα κάνουν εξαγγελίες. Πάμε λοιπόν για λιγότερους Δήμους. Δεν ξέρω αν στο τόπο μας γίνουν 1,2 ή 3. Πάμε ουσιαστικά για κατάργηση των νομαρχιών και πάμε για εκλογή αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το Δ’ Κοινωνικό Πλαίσιο Στήριξης και τη δυνατότητα να αξιολογηθούν ορθολογικά αυτοί οι πόροι. Αναπτυξιακά στα πλαίσια του Δ’  ΚΠΣ, εντάσσουν το Βόρειο Αιγαίο, το Νότιο και την Κρήτη μαζί. Αυτό σημαίνει ότι η Κρήτη που είναι ένα μεγάλο νησί και έχει έργα διανομαρχιακού χαρακτήρα και έχει υποδομές μπορεί να απορροφήσει πολύ περισσότερα χρήματα. Εισάγουν την αρχή της ετήσιας αναθεώρησης του προγράμματος, με κριτήριο την απορροφητικότητα και τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων από περιφέρεια σε περιφέρεια και από νομό σε νομό. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ενώ μέχρι τώρα ξέραμε ότι το ΠΕΠ είναι αυτό και μοιράζεται έτσι σε Χίο, Λέσβο, Σάμο τώρα αυτό δεν είναι δεδομένο.
        Το 2ο μεγάλο ζήτημα που βλέπω στα πλαίσια της Δ’ προγραμματικής περιόδου είναι ότι οι φορείς της αυτοδιοίκησης που θα μπορούν αυτοτελώς να εκτελούν έργα να είναι πιστοποιημένοι. Πρέπει δηλαδή να αποδείξουν ότι έχουν δική τους τεχνική υπηρεσία, διεύθυνση προγραμματισμού που τους επιτρέπει να κάνουν κάτι τέτοιο.
        Αυτό που πρέπει να σκεφτούν πάρα πολύ οι αιρετοί της Χίου είναι πως θα διαμορφωθούν ΟΤΑ με όρους και προϋποθέσεις πιστοποίησης για να μπορούν να εκτελούν έργα και να απορροφούν πιστώσεις. Αλλιώς θα εξαρτούνται από τη μεγάλη πανελλαδική εταιρεία «νομός Α.Ε.» και δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει.
        Εκείνο που επίσης θα έλεγα αυτή τη στιγμή, επειδή βλέπω ότι επιχειρείται από τη ΝΔ να βάλει τους αυτοδιοικητικούς σε έναν άχαρο καυγά και αυτό έχει επεκταθεί και στο λαό της Χίου πόσους Δήμους θα έχουμε. Αυτό είναι δευτερεύων. Το πρωτεύον είναι να δούμε το ίδιο το Κράτος, η Κυβέρνηση θα αποκεντρώσει αρμοδιότητες και πόρους, πόσους και ποιους στην περιφέρεια; Ποια μορφή θα έχουν οι περιφέρειες;, τι θα γίνει με τις νομαρχίες; Για να δούμε στη συνέχεια και τους Δήμους. Δηλαδή αν αυτή τη στιγμή περιοριστούμε να βλέπουμε τους δήμους βλέπουμε το δέντρο και δεν βλέπουμε το δάσος. Και η ΝΔ αρνείται να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τους πόρους, τις αρμοδιότητες, τα παραπάνω σχήματα και μας ζητά να αντιπαρατεθούμε για το ένα, δύο ή τρία.
 

Μια απάντηση “Αντώνης Κοτσακάς: εξεταστική επιτροπή για τη Siemens και…ψυχραιμία”

  1. stelios έγραψε

    Ο ΛΥΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΓΕΡΑΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΞΕΧΑΣΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΣΤΟ ΔΙΠΟΛΙΣΜΟ ΑΝ ΕΝΟΕΙΣ ΝΔ+ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΥΜΦΩΝΩ

Αφήστε το σχόλιο σας

Πρέπει να κάνετε login για να σχολιάσετε Login »