anamisis.jpgΣτον «Πάπυρο» την Πέμπτη, 7.30 μ.μ.
Το βιβλιοπωλείο Πάπυρος και οι εκδόσεις Εστία παρουσιάζουν  το βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη «Ανάμισης ντενεκές», την Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008, στις 7:30 μ.μ. στο χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Νίκος Μίτσης, ενώ αποσπάσματά του  θα διαβάσουν η Δέσποινα Τσαρδάκα και ο Μανόλης Σιδεράτος.
Την παρουσίαση θα προλογίσει η Μάνια Καραϊτίδη, εκδότρια του βιβλίου.

Για το βιβλίο
Ο Γιώργης Πέτικας πάτησε κι αυτός το πόδι του στην προκυμαία. Ήρθε από την Αμερική, όπου είχε πάει μετανάστης πριν από ένα χρό-νο να δουλέψει στα σφαγεία, να προικίσει τρεις αδερφές στα Καρδά-μυλα, μπας και πάρουν καραβοκύρη ή καπετάνιο και σωθούν τουλάχι-στον αυτές. Ήταν η δεύτερη φορά που ερχόταν από την ξενιτιά, είχε κάνει κι ένα χρόνο παλιότερα, τότε που άφησε τη Χίο τουρκική και όταν γύρισε, τη βρήκε Ελλάδα. […]
«Ο Πέτικας! Όλα δικά του ήτανε. Τα κηπάρια- εν ήσπερνεν, εν εθέριζεν, εν ήβαζεν κήπο σαν εμάς που βάζαμεν και ποτίζαμεν, μα όλα δικά του ήτανε. Είχεν κάμει κλεψιές και πιάνουνταν, εξέκοβγε, πιάνουνταν, εξέκοβγε […] Μοναχός ήτανε. Έναν παλικάρι άπαντρον, άπαντρον κι εγύριζεν. Όπου εβραδυάζουνταν ήμενε. Στα Διευκά ήταν σ’ έναν κατώι, στη Σιερούντα ήταν σ’ έναν κατώι, μες στην εκκλησιά επήαινε κι εκοιμούνταν. Ο Πέτικας…».
Η ιστορία ενός ανθρώπου που πέρασε στην παρανομία για ένα έγκλημα πάθους, ή πώς ένας άνθρωπος μετατρέπεται σε θρύλο. Και πώς αυτός ο θρύλος επιζεί, αυθεντικός ή παραλλαγμένος, μέσα στο χρόνο. Μια μυθοπλασία εμπνευσμένη από την ιστορική μνήμη και τη λαϊκή αφήγηση.
Ένα μυθιστόρημα-έκπληξη, που ξεφεύγει από τα γνωστά σχήματα της σύγχρονης εκδοτικής παραγωγής.

Για το συγγραφέα
Ο πρωτοεμφανιζόμενος, στο χώρο του μυθιστορήματος, Γιάννης Μακριδάκης γεννήθηκε το 1971 στη Χίο και σπούδασε Μαθηματικά. Από το 1997, που ίδρυσε το Κέντρο Χιακών Μελετών με σκοπό την έρευνα, αρχειοθέτηση, μελέτη και διάδοση των τεκμηρίων της Χίου, οργανώνει τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέ-ντρου, επιμελείται τις εκδόσεις του και διευθύνει το τριμηνιαίο περιοδικό Πελινναίο. Έχει γράψει τα βιβλία: Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι, όλοι: Χιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Μέση Ανατολή, Μαρτυρίες 1941-46 (εκδ. Κ.Χ.Μ., Πελινναίο 2006) και 10.516 μέρες: ιστορία της Νεοελληνικής Χίου 1912-1940, ιστορικό αφήγημα (εκδ. Κ.Χ.Μ., Πελινναίο 2007).

Μια απάντηση “«Ανάμισης τενεκές» του Γ. Μακριδάκη”

  1. mmel έγραψε

    Το βιβλίο είναι εξαιρετικό. Διαβάζεται μονορούφι και είναι εκπληκτικός ο τρόπος που ο συγγραφέας μέσα από την αφήγηση και την περιγραφή ζωντανεύει τη Χίο περασμένων δεκαετιών. Πέρα από τη δύναμη της πλοκής και την προσωπική γραφή του φαίνεται καθαρά η “δουλειά” που έχει γίνει, με την έννοια της αναζήτησης μαρτυριών (γραπτών, προφορικών) καθώς και η αγάπη του για τη φύση που είμαι σίγουρος ότι έχει περιπλανηθεί και εξερευνήσει σπιθαμή προς σπιθαμή τα μέρη που αναφέρει. Οι περιγραφές της φύσης στα βόρεια του νησιού με έκαναν να θέλω να είμαι εκεί ανάμεσα στα βουνά, μέσα στα φαράγγια και στα νερά. Ακόμα καλύτερα στο κλίμα της εποχής μας βάζει και η χρήση της ντοπιολαλιάς που ”δυναμώνει” την ένταση στις προσωπικές στιγμές των ηρώων.
    Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωση, στην εκδοτική πορεία του βιβλίου και ανυπομονώ για το επόμενο εκδοτικό βήμα του Γιάννη!
    Μιχάλης Μελαχροινούδης

Αφήστε το σχόλιο σας

Πρέπει να κάνετε login για να σχολιάσετε Login »