Στο πειθαρχικό ο Πολύδωρος για άδεια βενζινάδικου

Την έντονη αντίδραση του Νομάρχη Πολύδωρου Λαμπρινούδη προκαλεί η πειθαρχική δίωξη εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Γιάννη Λέκκα σχετικά με το θέμα αδειοδότησης πρατηρίου υγρών καυσίμων στη Βολισσό που έγινε πριν 6 χρόνια (Ιανουάριο 2003).
Σε δήλωσή του ο Νομάρχης Π. Λαμπρινούδης χαρακτηρίζει απαράδεκτη την ανακίνηση του θέματος με κομματικού χαρακτήρα κίνητρα:
«…Για την ουσία της υπόθεσης σημειώνω μονάχα ότι ο Νομάρχης κινήθηκε αποκλειστικά με βάση τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Άλλωστε η νομιμότητα αυτών των ενεργειών έχει οριστικά κριθεί από την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με αριθμό 183 της 29ης Οκτωβρίου του 2008. Σημειωτέον δε ότι η νομιμότητα της απόφασης αυτής δεν αμφισβητήθηκε από κανένα, ούτε και από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου», σημειώνει ο κ. Λαμπρινούδης που συνεχίζει:.
Είναι για μένα προφανές ότι τα κίνητρα της ανακίνησης αυτής της υπόθεσης είναι καθαρά κομματικού χαρακτήρα. Συνεπώς πρόκειται για κομματική δίωξη η οποία με ευθύνη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας ασκείται εναντίον μου.
Θα θεωρούσα πιο χρήσιμο ο κ. Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, να ασχοληθεί με τα χρονίζοντα προβλήματα του Βορείου Αιγαίου (ακτοπλοϊκό, ανεργία, έργα υποδομής, αξιοποίηση κοινοτικών πόρων κ.ά) αντί να διώκει μετά από παρέλευση 6 ετών με τον τρόπο αυτό τις δραστηριότητες των εκλεγμένων εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών», καταλήγει η δήλωση Λαμπρινούδη.

Απάντηση Περιφερειάρχη
«Συμμερίζομαι απόλυτα τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Νομάρχης Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης και την αγωνία που τον διακατέχει μετά το πόρισμα των Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης…» αναφέρει σε απάντηση του ο Περιφερειάρχης Γιάννης Λέκκας.
Επισημαίνει ότι έδρασε κατά εντολή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης από τον Μάρτιο του 2008 και σημειώνει ότι «η δήλωση σας ότι πρόκειται περί κομματικής δίωξης στερείται σοβαρότητας καθώς ως Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας είμαι υπόλογος στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  για την τήρηση των υποδείξεων του». Μάλιστα σημειώνει ότι ο φάκελος έχει παράλληλα διαβιβαστεί από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προς τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
«Θα  σας συνιστούσα ωστόσο να μην ενεργείτε εν θερμώ και να μην προδικάζετε την όποια απόφαση  μου, εγκαλώντας με για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. 26 μήνες στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η όλη πορεία μου δείχνει ακριβώς το αντίθετο μια και σας θεωρώ όλους συνεργάτες μου και όχι πολιτικούς αντιπάλους», αναφέρει ο κ. Λέκκας επισημαίνοντας «ότι υποχρέωση όλων μας είναι να τα ασκούμε στο πλαίσιο της νομιμότητας προκειμένου κανείς από εμάς να μην έρχεται σε αυτή την δυσάρεστη θέση».
 
Τι λέει ο Κώδικας
Σύμφωνα με το άρθρο 72 του κώδικα των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, ο ΓΓ της Περιφέρειας μπορεί να επιβάλλει αργία έως και 3 μήνες στο Νομάρχη και τα μέλη του νομαρχιακού Συμβουλίου, αν έχουν διαπράξει σοβαρή παράβαση των καθηκόντων τους ή υπέρβαση της αρμοδιότητάς τους από δόλο ή βαριά αμέλεια.
Βέβαια για την επιβολή κυρώσεων απαιτείται η σύμφωνη γνώμη συμβουλίου που αποτελείται από τους:
- Πρόεδρο Διοικητικού Εφετείου, ως πρόεδρο
- Δύο εφέτες διοικητικών δικαστηρίων
- Έναν ανώτερο υπάλληλο του υπουργείου Εσωτερικών κατηγορίας ΠΕ Διοικητικού
- Ένα μέλος του νομαρχιακού συμβουλίου της έδρας της περιφέρειας (που όμως και ας μην οριστεί μπορεί να συνέλθει το συμβούλιο).

Αφήστε το σχόλιο σας

Πρέπει να κάνετε login για να σχολιάσετε Login »