για την Αθήνα και το Αρχιπέλαγος
Ελένη Χωρεάνθη

Γ. Κ. Καιροφύλλα – Σ. Γ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ: ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
ΣΤΡΑΤΗ. Γ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ: Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους,
Εκδόσεις ΕΡΡΙΝΗ, σ. γ. Φιλιππότης, ΑΘΉΝΑ 2008.

Για εικοστή χρονιά φέτος, από τις εκδόσεις ΕΡΡΙΝΗ του βιβλιοπωλείου Στρατή Γ. Φιλιππότη κυκλοφορεί το ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ των Γ. Κ. Καιροφύλλα και Σ. Γ. Φιλιππότη με πλούσια ημερολογιακή και άλλη ποικίλη ύλη.
    Το εξώφυλλο του Αθηναϊκού ημερολογίου κοσμεί φωτογραφία από την πρόσοψη του περικαλλούς ιστορικού κτηρίου του Αρσακείου μεγάρου το οποίο βρίσκεται στη λεωφόρο Πανεπιστημίου και το οπισθόφυλλο μια χαρακτηριστική λεπτομέρεια της πρόσοψης του ίδιου κτηρίου. Τον πρόλογο υπογράφουν ο Γιάννης Κ. Καιροφύλλας και ο Στρατής Γ. Φιλιππότης.
    Το πρώτο μέρος του Αθηναϊκού ημερολογίου περιλαμβάνει ΠΑΣΧΑΛΙΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2009 και 2010, τις εκλείψεις του έτους 2009, Αργίες του 2009,  ώρες του έτους 2009, γιορτές που ενδιαφέρουν τους πολίτες, χρήσιμα τηλέφωνα, αναλυτικό ημερολόγιο του 2009,  αλλά και σε ποιον αστερισμό βρίσκεται ο ήλιος κάθε μήνα.
    Το δεύτερο μέρος καλύπτεται από κείμενα πολλών συγγραφέων. Τους συγγραφείς του Αθηναϊκού ημερολογίου απασχολούν θέματα που μιλούν για την παλιά Αθήνα. Την Αθήνα που επιμένει σθεναρά να αντιστέκεται στη λαίλαπα της ισοπέδωσης και να επιβιώνει με τα απομεινάρια των ιστορικών κτηρίων, δείγματα ανεπανάληπτης καλλιτεχνικής δημιουργίας και ανεκτίμητης πολιτισμικής κληρονομιάς, τα υπέροχα καλλιτεχνήματα που θυμίζουν την παλιά δόξα της Αθήνας, του ιοστεφούς άστεως, της ειδυλλιακής εκείνης Αθήνας που για τον εθνικό ποιητή Κωστή Παλαμά ήταν η «διαμαντόπετρα στης γης το δακτυλίδι». Σε πείσμα όλων των άστατων καιρών και των αλλοπρόσαλλων ανέμων που αλαλιάζουν τη ζωή και τη μοίρα της σύγχρονης πολυπληθυσμικής μεγαλούπολης και Πρωτεύουσας της Ελλάδας, η παλιά Αθήνα και το λεκανοπέδιο της Αττικής συνεχίζουν να υπάρχουν με τις ψαλιδισμένες ομορφιές τους για να θυμίζουν τον παλιό καλό καιρό με όλες τις αντιθέσεις και αντιφάσεις της τότε κοινωνικής ζωής. Και να υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού του λαού μας. 

Για ενδέκατη χρονιά, από τις ίδιες εκδόσεις και με τις ίδιες προδιαγραφές βασικά, φέτος κυκλοφορεί κι ένα άλλο ιδιότυπο, καλαίσθητο ημερολόγιο, το Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους, του Στρατή Γ. Φιλιππότη, μια επίσης καλλιτεχνική έκδοση, της οποίας το εξώφυλλο κοσμεί η Κίρκη, έργο ενός  Τήνιου γλύπτη, του Πραξιτέλη Τζανουλίνου και το οπισθόφυλλο δυο πουλιά, δυο περιστέρια, σχέδιο της ζωγράφου Ντίνας Μπάτα.
     Το πρώτο μέρος δεν διαφέρει πολύ από το Αθηναϊκό. Τον πρόλογο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό κείμενο της μεγάλης Κυρίας της δημοσιογραφίας Ελένης Μπίστικα, δημοσιευμένο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 18 –12 – 2007. Όπως και το Αθηναϊκό, το Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους περιέχει το ΠΑΣΧΑΛΙΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2009  και 2010, τις εκλείψεις του έτους 2009, τις ώρες του έτους 2009, τις Αργίες του 2009, αλλά και τους Ταχυδρομικούς και τηλεφωνικούς κωδικούς των νησιών του Αιγαίου. Το αναλυτικό ημερολόγιο του 2009, επιπλέον, συνοδεύουν λαογραφικά κείμενα του Δημητρίου Α. Λουκάτου καθώς και οι αστερισμοί των μηνών. Εκτός αυτών, στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται ενδιαφέροντα κείμενα πολλών γνωστών και μη, Τηνιακών και μη συγγραφέων που αναφέρονται αποκλειστικά στα νησιά του Αρχιπελάγους. Πρόκειται για ημερολογιακή έκδοση που αφενός συμβάλλει στην προβολή των νησιών και την ανάδειξη των καλλιτεχνικών δρώμενων εκεί σε μια προσπάθεια συντήρησης της μακράς και πλούσιας παράδοσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά.
    Ο Στρατής Φιλιππότης, άλλωστε, ερωτευμένος με την πατρίδα του, γενέτειρα των καλλιτεχνών προγόνων του Φιλιππότηδων και παθιασμένος με το Γιαννούλη Χαλεπά, είναι σχεδόν ο μοναδικός άνθρωπος που δεν κουράζεται να ασχολείται με το έργο και τη Ζωή ενός οσίου, του μεγαλομάρτυρα καλλιτέχνη, του μεγάλου και μοναδικού Νεοέλληνα γλύπτη που η τραγική μοίρα τον καταδίκασε κατά το μεγαλύτερο μέρος της δημιουργικής περιόδου της ζωής του να ζει, φαινομενικά τουλάχιστο, στο βαθύ σκοτάδι του μυαλού του. Ωστόσο, η καλλιτεχνική του δημιουργία και παρουσία, όχι μόνο σημάδεψε την καλλιτεχνική πραγματικότητα της εποχής του, αλλ’ απετέλεσε σηματωρό για την εξέλιξη και την μετέπειτα πορεία της γλυπτικής δημιουργίας στη χώρα μας.
     Και τα δύο «φιλολογικά», επιτραπέζια Ημερολόγια χρωστούν την ύπαρξή τους στη μεγάλη αγάπη των δημιουργών και στο πάθος τους να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν δύο βασικών εστιών, πυρήνων της καλλιτεχνικής δημιουργίας και λαϊκής καλλιτεχνικής παράδοσης της Νεότερης Ελλάδας, της Αθήνας και των νησιών του Αιγαίου μέσ’ από την προοπτική χρόνου. Προορίζονται για καθημερινή χρήση με πλούσια ημερολογιακή ενημέρωση και πολλαπλή πληροφόρηση. Ωστόσο είναι δυο αξιόλογα βιβλία με σημαντική και ενδιαφέρουσα ποικίλη ύλη. Απευθύνονται σε κάθε Έλληνα που αγαπάει τον τόπο του και θέλει να γνωρίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα πολιτιστικά πράγματα και γεγονότα τόσο της Αθήνας όσο και της θαλασσινής πατρίδας: της νησιώτικης Ελλάδας.
  

            

Αφήστε το σχόλιο σας

Πρέπει να κάνετε login για να σχολιάσετε Login »