Ανοιχτή επιστολή στο Νομάρχη Χίου

Κύριε Νομάρχη,
 Με όλο το σεβασμό που έχομε προς τον θεσμικό σας ρόλο και στο πρόσωπο σας, θέλουμε να σας ζητήσουμε να ανταποκριθείτε στις θέσεις και τις απόψεις μας ως ιδιοκτητών, οι οποίοι θίγονται  από την προγραμματιζόμενη κατασκευή της παράκαμψης του δρόμου Χίου-Καλλιμασιάς.
 Κατ’ αρχήν, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι, όλοι εμείς οι οποίοι διαμαρτυρόμαστε συμφωνούμε με τη γενικότερη φιλοσοφία κατασκευής της οδού Νεοχωρίου-Καλλιμασιάς (παράκαμψη Καλλιμασιάς). Ακόμη θέτουμε υπόψη σας ότι, ως θιγόμενοι καταγγέλλουμε την παρελκυστική πολιτική (τακτική) της Δ/νσης τεχνικών Υπηρεσιών, η οποία από τον Σεπτέμβριο  του έτους 2008 μέχρι και σήμερα, δεν μας παρέδωσε την μελέτη που είχαμε ζητήσει και ζητάμε (Μ.Π.Ε και οριστική μελέτη).
 Οι όποιες θέσεις και απόψεις μας στηρίζονται στις αναρτήσεις των σχεδίων και κτηματολογικών στοιχείων που έγιναν τελευταία στους Δήμους Αγίου Μηνά και Ιωνίας και στις ανακοινώσεις του τύπου (αυτή είναι και η μόνη πηγή ενημέρωσης μας).
 Γνωρίζετε βέβαια ότι, δεν είμαστε τεχνοκράτες όπως οι μελετητές του εν λόγω του δρόμου, αλλά απλοί πολίτες με κοινό νου, που ζούμε και κυκλοφορούμε στην περιοχή αυτή πάνω από μισό αιώνα και έχομε αντίληψη και άποψη όσων συμβαίνουν στο χώρο μας, την οποία ποτέ κανείς δεν μας ζήτησε.
 Η πρώτη  εντύπωση που αφήνουν τα σχεδιαγράμματα είναι ότι επιχειρούνται βίαιες παρεμβάσεις στην περιοχή και όχι ήπιες φιλικές προς το περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα οι μελετητές δεν έλαβαν υπ’ όψη τους τα εξής:
 α) Η περιοχή είναι ημιαστική-ημιαγροτική με συνεχείς μετακινήσεις οικιστών και αγροτών από τις οικίες τους προς τα κτήματά τους, τις παραλίες και το αντίθετο.
 β) Η κατασκευή ενός τέτοιου δρόμου που απ’ ότι φαίνεται θα δίδει τη δυνατότητα στους οδηγούς μέσα σε κατοικημένες και μη περιοχές, να αναπτύσσουν πολύ μεγάλες ταχύτητες, εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή των κατοίκων που θα μετακινούνται στο χώρο αυτό για τις αγροτικές του ασχολίες και την επίσκεψη των παραλιών.
 γ) Η περιοχή γύρω από το μοναστήρι του Αγ. Μηνά ξεχειλίζει από ιστορικότητα και έπρεπε να σεβαστούν το χώρο και όχι να τον αλλοιώσουν τόσο βάναυσα.
 δ) Καταστρέφονται περιουσίες και μάλιστα χωρίς καμία αποζημίωση.
 ε) Δεν βρισκόμαστε στην Στεριανή Ελλάδα με απέραντους χώρους, αλλά σε ένα μικρό νησί με περιορισμένους χώρους και στο οποίο η κατασκευή δρόμων θα πρέπει να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τον πληθυσμό του νησιού και την γεωμορφολογία του.
 Σε αντίθεση λοιπόν με τα όσα σχεδίασαν οι μελετητές (γιατί με αυτά που θέλουν να γίνουν, οι πολίτες πιστεύουν ότι, το έργο γίνεται  για την αύξηση του κόστους και όχι για τη βελτίωσή του) εμείς σας καταθέτουμε τους προβληματισμούς μας:
1. Γιατί η κατασκευή του δρόμου Χίου-Καλλιμασιάς (παράκαμψη Καλλιμασιάς) πρέπει να ξεκινήσει από το Νεοχώρι και μάλιστα μέσα από κατοικημένες περιοχές και σε απόσταση 3(τριών) χιλιομέτρων από την Καλλιμασιά και να μην ξεκινήσει έξω από το χωριό της Καλλιμασιάς;
2. Γιατί στο τμήμα του δρόμου στην περιοχή Νεοχωρίου δεν ακολουθείται ο δρόμος που υπάρχει με απλές διαπλατύνσεις, φιλικές και ήπιες προς το περιβάλλον, αντί της κατάργησης μεγάλου τμήματος του με τη δημιουργία νέων δρόμων, οι οποίοι και την γεωμορφολογία της περιοχής αλλοιώνουν, δεν  θα βρίσκονται σε αντισοιχία με τον πληθυσμό οτυ νησιού και θα καταστρέψουν περιουσίες ιδιωτών;
3. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει στην είσοδο του Νεοχωρίου και τούτο γιατί στους Δήμου δεν αναρτήθηκαν σχεδιαγράμματα (π.χ. θα γίνει ισόπεδος κυκλικός κόμβος, θα γίνει δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, έχει ληφθεί υπόψη ότι στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχει Σχολείο-Νηπιαγωγείο) αυτά τα υποθέτομε από τους αναρτημένους κτηματολογικούς πίνακες απαλλοτρίωσης.
4. Κατασκευή γέφυρας προς το Μοναστήρι Αγ. Μηνά
Είναι δυνατόν να δαπανηθούν τόσα χρήματα του Ελληνικού λαού σε περιόδους παγκόσμιας οικονομικής κρίσης για να κατασκευαστεί γέφυρα προς το μοναστήρι του Αγ. Μηνά για ελάχιστα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν κάθε μήνα προς το μοναστήρι και μάλιστα μια γέφυρα που:
-Το κόστος της είναι υπερβολικό και δεν θα ωφελήσει κανένα
-Θα προσβάλλει βάναυσα την ιστορικότητα του χώρου
-Θα αλλοιώσει τη μορφολογία της περιοχής
-Δεν θα επιλύσει προβλήματα (γιατί δεν υπάρχουν), απεναντίας, θα δημιουργήσει νέα προβλήματα
-Θα οδηγεί σε αδιέξοδο δρόμο και θα εξυπηρετήσει μόνο ελάχιστα αυτοκίνητα που θα κατευθύνονται προς το μοναστήρι
-Θα καταστρέψει (μέρος) τμήμα του αποχετευτικού δικτύου του Δήμου Αγ. Μηνά (αποχετευτικό δίκτυο Αγ. Φωτεινής), το οποίο παραδόθηκε σε λειτουργία πρόσφατα (καλοκαίρι 2008). Σημειώνουμε ότι για το έργο αυτό δαπανήθηκε 1.000.000 ευρώ περίπου και θα αφήσει ξεκρέμαστα τα σπίτια και τα οικόπεδά μας.
Πιστεύουμε ότι με ελάχιστο κόστος θα μπορούσαν να γίνουν έξω από το Νεοχώρι και το προσκυνητάρι της Αγ. Φωτεινής ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι, όπως αυτός που βρίσκεται δίπλα στο Δημαρχείο Αγ. Μηνά χωρίς κανένα πρόβλημα.
 Μέχρι σήμερα δεν ενημερώθηκαν ούτε ζητήθηκε η άποψη των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες έχουν και τον πρώτο λόγο, ούτε των τοπικών Αυτοδιοικήσεων τους για τα τεκταινόμενα, για την κατάθεση προτάσεων, απεναντίας οι σημερινές ενημερώσεις έρχονται να ανακοινώσουν τετελεσμένα γεγονότα.
 Τέλος Κύριε Νομάρχη, απευθυνόμαστε σε εσάς, γιατί έχετε την πολιτική ευθύνη, ώστε να δώσετε οδηγίες προς τις υπηρεσίες σας,
Ι. Για να παραδώσουν σε μας ένα πλήρες έγχρωμο αντίγραφο της Μ.Π.Ε και ης οριστικής μελέτης
ΙΙ. Για να υποβάλλουμε βελτιώσεις-τροποποιήσεις της μελέτης, ώστε οι επεμβάσεις που θα γίνουν να είναι ήπιες, (το είχατε υποσχεθεί και ΕΣΕΙΣ) να μην δημιουργηθούν προβλήματα στους πολίτες, το κόστος του έργου να βρίσκεται σε αντιστοιχία με την ωφελιμότητά του, να δημιουργείται στους πολίτες το αίσθημα Δικαίου και να γίνει επί των ημερών σας ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές έργο Ευρωπαϊκού Επιπέδου, έστω και αν χρειαστεί λίγος επιπλέον χρόνος γι’ αυτό, χωρίς άσκοπες βιαστικές κινήσεις και δικαιολογημένες αντιθέσεις.
Στην αντίθετη περίπτωση με μεγάλη μας λύπη σας κάνουμε γνωστό ότι θα αναγκαστούμε να προασπίζουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, καταφεύγοντας και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Χίος 22/01/2009

Οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες σπιτιών, οικοπέδων και αγροτεμαχίων στις περιοχές που πρόκειται να περάσει ο νέος δρόμος έξω από το Νεοχώρι (παράκαμψη Καλλιμασιάς), σύμφωνα  με την συνημμένη κατάσταση.
Ακολουθούν 26 υπογραφές.

Αφήστε το σχόλιο σας

Πρέπει να κάνετε login για να σχολιάσετε Login »